Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2016

Me and my shadow-A documentary about N. Papazoglou




Εισαγωγή

Ο Νίκος Παπάζογλου βασίστηκε, πειραματίστηκε και εν τέλει γεφύρωσε πολλά μουσικά ερεθίσματα που κουβαλούσε από μικρός. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε γύρω του ένα εντελώς ετερόκλητο κοινό.Ο πρόωρος θάνατός του, μας στέρησε την δυνατότητα να γνωρίσουμε την ατμόσφαιρα που τον συνόδευε από κοντά.Την αναζητήσαμε όμως σε ένα ταξίδι στα μέρη που αγάπησε, στους φίλους και τους συνεργάτες του.

Η ιδέα και ο Νίκος Παπάζογλου

Το ντοκιμαντέρ "Εγώ κι ο ίσκιος μου" είναι η υλοποίηση μιας ιδέας φίλων, που θέλησαν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Νίκου Παπάζογλου.Ο Νίκος αποτέλεσε μια χαρισματική φυσιογνωμία για την ελληνική μουσική σκηνή. Το "ηλεκτρικό" του ξεκίνημα έδεσε αρμονικά με την αγάπη  για τους λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς, δημιουργώντας ένα πρωτάκουστο για την εποχή ύφος.Τα στοιχεία της παράδοσης, που είχε εξάλλου σαν βιώματα από την προσφυγική οικογένειά του και ο ξεχωριστός τρόπος ερμηνείας, ήρθαν να το "δέσουν" γερά και να το καθιερώσουν.Η πολυπραγμοσύνη και η διάθεση να ελέγχει πλήρως τα τραγούδια του, τον έκαναν να στήσει με τα χέρια του ένα από τα πρώτα στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μαστόρεψε, προβάρισε, δημιούργησε και έδωσε το πρώτο βήμα σε μια  γενιά εσωστρεφών καλλιτεχνών και  σχημάτων, που έμελλε να παίξουν ως τις μέρες μας  καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής του τόπου.
Τα τραγούδια του μας συντρόφευαν σε όλη τη ζωή μας και ο θαυμασμός μας για το έργο του αλλά και τον τρόπο που ζούσε εκτός σκηνής, μας έκαναν να θέλουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Ο ξαφνικός θάνατος του Νίκου Παπάζογλου το 2011 μας στέρησε αυτή την δυνατότητα. Το 2014  έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να κάνουμε ένα ταξίδι για να τον γνωρίσουμε μέσα από τα μάτια  ανθρώπων που συμπορεύτηκε και έτσι να φτάσουμε όσο πιο κοντά στο αποτύπωμα που άφησε .Πρώτο μας βήμα ήταν να έρθουμε σε επαφή με τη γυναικά του Βαρβάρα Γουίλιαμς. Η ίδια μας εμπιστεύτηκε το εγχείρημα και μας έδωσε σημαντικές επαφές και αρχειακό υλικό.Ταξιδέψαμε σε Αθήνα-Νίσυρο-Θεσσαλονίκη, για να γνωρίσουμε τον Νίκο μέσα από φίλους και συνεργάτες. Τις περισσότερες φορές η κουβέντα κατέληγε σε ένα γλέντι με τα τραγούδια του, σαν αυτό που δυο χρόνια πριν, γέννησε την ιδέα.

 

Συντελεστές

Ο Μιχάλης Αριστείδου και ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος ανέλαβαν τη σκηνοθεσία. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με μεγαλύτερη διάκριση το βραβείο κοινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για το ντοκιμαντέρ "Βιογραφία μιας ηχογράφησης". Ο Γιώργος Δορλής και ο Κώστας Σαλλής συνεργάζονται μουσικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μελετώντας κυρίως το ρεμπέτικο  τραγούδι, αλλά και  προτείνοντας δικές τους δημιουργίες. Όλοι μαζί έκαναν την έρευνα μεταξύ 2014-2015.Με την έναρξη των γυρισμάτων, προστεθήκαν δυο έμπειροι φίλοι και συνεργάτες: Ο Γιώργος Σαγανάς στον ήχο και ο Πέτρος Κολοτούρος στην εικονοληψία.

 

Γιατί ζητούμε τη βοήθειά σας

Όλο το project είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, πράγμα που θεωρούμε ότι ταιριάζει και στη φιλοσοφία του Νίκου. Στο project μας έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων.Θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα του μοντάζ και της μίξης ήχου ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες των χειμερινών φεστιβάλ και κυρίως αυτού της Θεσσαλονίκης.Τα έξοδα που πρέπει να καλύψουμε άμεσα είναι:
-ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού
 -μοντάζ , εφφέ , color correction, color grading
 -μίξη ήχου , μάστερινγκ
-έξοδα συμμετοχής σε φεστιβάλ
-έξοδα προώθησης
Η απόφασή μας να μη στηριχτούμε σε κάποια εταιρεία παραγωγής ή χορηγούς ήταν πλήρως συνειδητή, παρ' όλες τις δυσκολίες  που ξέραμε ότι θα εμφανιστούν. Η βοήθειά σας, ανεξαρτήτως  μεγέθους, θα είναι πολύ χρήσιμη για τη συνέχιση και τελική ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ.

*Υπάρχει δυνατότητα απευθείας κατάθεσης σε λογαριασμό τραπέζης.Επικοινωνήστε στο salliskon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: